Disfagia Web Summit

Dragi prieteni,

ne bucuram sa vă urăm „Bun venit” la primul Web Summit pe tema disfagiei din România.

Prezentul eveniment face parte dintr-un proiect amplu și ambițios derulat de ACV în parteneriat și sub patronajul Universitații de Medicină, Științe si Tehnologie G.E.Palade din Tg.Mureș: „Acreditarea și formarea in România a Specialistului în Disfagie”.

Misiunea pe care ne-am asumat-o este să îmbunatatim îngrijirea și starea de sănătate a pacienților cu disfagie din România.

Disfagia este probabil cea mai nediagnosticată problemă în sistemul medical românesc, la aceasta dată.

Pacienții din România au fost pentru mult timp privați de serviciile de baza de evaluare si tratament a disfagiei, care ar fi evitat povara financiară a familiilor pacienților, dar și a sistemului medical per ansamblu, precum și stresul emoțional acut resimțit în asemenea situații de către pacienți si familiile lor, in lipsa oricărei soluții oferite de sistemul medical din tară.

În acelasi timp, în SUA și în majoritatea tărilor europene există intervenție activă in disfagie, de la diagnosticare pană la recuperare, intervenție condusa după o conduită și niște standarde profesionale clare, stabilite de organizații dedicate - ASHA pentru SUA, ESSD si CPLOT în Europa . În țările, unde rolul specialistului în disfagie este bine stabilit, rata spitalizării pentru pneumonia de aspirație este scazut, mortalitatea din această cauză redusa și calitatea vieții pacientilor mult îmbunatătită.

Ne-am propus să aducem în fața dumneavoastră practicieni și cercetători, de cel mai înalt nivel, în domeniul disfagiei. Vrem să aflăm împreuna, care este abordarea și practica la nivel internațional, legat de această afecțiune.

Contextul sanitar, vremurile fără precedent pe care le trăim, au determinat schimbarea completă a evenimentului gândit inițial.

Venim astăzi către dumneavoastră cu un eveniment 100% on-line, adaptat integral, astfel încat să fie cât mai accesibil, din toate punctele de vedere, fără a ne abate de la viziunea unui eveniment de un înalt standard profesional și academic.

Platformele online oferă însa și noi oportunitați. De învatare, discuții si networking. Vă încurajam asadar să vă înregistrați ca participant acum și așteptăm cu nerăbdare să vă întâlnim in sălile de conferința virtuale ale Disfagia Web Summit Romania 2020!

Delia Vasiliu – Presedinte ACV


Programul știintific

# 20 Oct 2020 21 Oct 2020 22 Oct 2020 23 Oct 2020 24 Oct 2020
15:30 Bun Venit
16:00 Keynote speach - Prof. Barbara Sonies Conferințe:
* Clinical imaging technology of the swallow: from the oral cavity through the esophagus - Prof. Barbara Sonies

* Standard assessment tools used with the modified barium swallow - Prof. Barbara Sonies

* Penetration-Aspiration Scale (PAS) - Prof. Barbara Sonies

* Workshop cu Cristina Politi
Conferințe:
* Introduction to FEES - Antonio Schindler

* FEES in research and clinical practice + study cases - Prof. Antonio Schindler

* FEES and compensatory strategies in dysphagia - Prof. Antonio Schindler

* Swallowing disfunction and head and neck diseases - Prof. Antonio Schindler

* Workshop cu Prof. Antonio Schindler
Conferințe:
* Anatomy and physiology of normal swallows in pediatrics - Erin McManus

* Clinical Evaluation considerations in the pediatric population - Erin McManus

* Therapeutic interventions in pediatrics - Erin McManus
Conferințe:
* Evaluarea clinica a deglutitiei - Dr. Rodica Mureșan

* Management of Dysphagia in the Acute Care - Laura Dumbravă

* Management of Dysphagia in the Acute Care - Laura Dumbravă

* Swallowing Management of Patient with Tracheostomy - Laura Dumbravă

* Rehabilitation Methods in Dysphagia: Respiratory Muscle Strengthening Training - Laura Dumbravă

* Rehabilitation Methods in Dysphagia: Use of IOPI and surface EMG in Dysphagia - Laura Dumbravă

* Workshop cu Cristina Politi
16:30 Conferințe:
* Swallowing in adults: anatomy and neurophysiology - Emilia Michou

* Multidimensional assessment of dysphagia - Emilia Michou

* Neurorehabilitation: plasticity principles for Dysphagia treatment - Emilia Michou
18:30 Q&A Q&A Q&A Q&A Q&A
19:30 Închiderea lucrărilor

Date Disfagia Web Summit, Romania 2020

Disfagia Web Summit a avut loc în perioada 20-24 Octombrie 2020

Format

Disfagia Web Summit a constat dintr-un mix de sesiuni interactive live și conținut preinregistrat, accesibile de oriunde. De asemenea, am avut zilnic sesiuni live de întrebări și răspunsuri,

Continuțul înregistrat al summit-ului a fost disponibil pentru descărcare tuturor participanților.



Un eveniment ACV sub patronajul si cu sprijinul UMFST G.E.Palade, Tg.Mures


Prof.Univ.Dr. Leonard Azamfirei

Rector UMFST




Prof.Univ.Dr. Sanda Maria Copotoiu

Presedinte stiintific




Delia Vasiliu

Presedinte Asociatia Cristi Vasiliu




Laura Dumbravă

SLP, BCS-S, N.Y.U.Langone Medical Center




Cristina Politi

SLT, MSC REHAB SCI, Patra, Grecia




Dr.Iren Csiszer

Medic specialist otorinolaringolog cu supraspecializare in foniatrie





Organizator

Sub patronajul

Barbara Sonies

PhD, BCSS-S, SLP - Maryland, USA

Prof. Barbara Sonies este Profesor Emerit al Universității din Maryland si editor al subiectelor despre disfagie de la Arhivele Medicinii de Reabilitare. Prof Sonies a fost Profesor Cercetator la Departamentul de Științe ale Auzului și Vorbirii al Universității din Maryland până în 2015 si Sefa a secției de Logopedie din cadrul Departamentului de Medicină pentru Reabilitare, Sefa secției de Funcții Motorii Orale, precum și Director al Laboratorului de Imagistică orală cu ultrasunete de la Institutul Național de Sănătate din Bethesda, Maryland (NIH) până în 2006.

Tulburările de înghițire și deglutiție au fost principalul obiectiv al carierei sale clinice și de cercetare de peste trei decenii. Dr. Sonies a fost clinician și investigator în domeniul disfagiei, concentrându-se în principal pe inghitirea la adultii varstnici, post-poliomielită, miozită, cistinoză, paralizie progresivă supranucleară, și alte afecțiuni neurologice și sistemice. Ea a inițiat utilizarea ultrasunetelor in imagistica a cavitatii bucale pentru vorbire și înghițire, și a efectuat cercetări asupra diferitelor afecțiuni neurologice, neuromotorii și sistemice care influențează funcția de înghițire. În 1985 a organizat prima conferință multidisciplinară despre disfagie în cooperare cu NIH și ASHA. Ea a prezidat și a prezentat la sute de întâlniri, conferințe, seminarii și conferinte de înghițire și tulburări de înghițire, atât la nivel național, cât și internațional.

Ea a fondat Divizia de Interese Speciale Disfagie din cadrul ASHA și a dezvoltat planul original pentru Consiliu de recunoaștere / certificare a specialității în înghițire și tulburări de înghițire. Dr. Sonies a fost secretar al consiliului de specialitate și continuă să lucreze în comitetul pentru aplicații. A fost distinsă atât cu titlul de Fellow a ASHA, precum și Fellow of the Maryland Speech Language Hearing Society. Este membru fondator al Societății de Cercetare Disfagie (DYSphagia Research Sociey – DRS), fost președinte al DRS (1996), și in prezent este arhivistă. Ea a primit Medalia de Aur de la Societatea de Cercetare a Disfagiei în 2017 pentru contribuțiile sale remarcabile la studiul disfagiei.

Antonio Schindler

PhD, PGDip, CertMRCSLT - Milano, Italia

Dr. Antonio Schindler a absolvit Medicina și Chirurgia în 1997 la Universitatea din Torino și s-a specializat în foniatrie și otorinolaringologie. El este expert în reabilitarea chirurgiei fono-logopedice, precum și în tratamentul tulburărilor vocii, deglutiției și vorbirii. În prezent este șeful Unității operaționale simple de foniatrie a spitalului Luigi Sacco din Milano.

Erin McManus

MA, CCC-SLP - Chicago, Illinois, USA

Erin McManus, MA, CCC-SLP este un Specialist in Patologie Limbaj - Vorbire, cu 15 ani de experienta in evaluarea si tratatmentul diverselor afectiuni de inghitire si disfagiei la copii.

Erin lucreaza ca si Specialist in Sectia de Terapie Intensiva Neonatologie din cadrul Centrului Medical al Universitatii Rush in Chicago, Illinois, SUA. Ea si-a dedicat cariera profesionala in oferirea celor mai bune servicii medicale, tinerilor pacienti in stare fragila, cu afectiuni complexe, din sectiile de terapie intensiva. De asemenea, se remarca experienta lui Erin in tratamentul pediatric al pacientilor din centre de ingrijire si ingrijire la domiciliu.

Dorinta lui Erin este de a oferi parintilor si ingrijitorilor de pacienti cu afectiuni de inghitire si difagie, cunostiintele si competentele necesare, in a implementa in cel mai sigur si eficient mod, recomandarile pentru hranirea copiilor cu astfel probleme.

Aditional experientei clinice, Erin are o bogata experienta in prezentarile nationale si internationale pe subiecte legate de tulburari de deglutitie si hranire ale copiilor.

Emilia Michou

CertMRCSLT, PGDip., PhD
Board Member of ESSD - European Society for Swallowing Disorders

Dr. Emilia Michou este Logoterapeuta. Si-a terminat studiile in Grecia la Facultatea de Logoterapie, obtinand apoi o bursa de excelenta la facultatea de Medicina din Manchester, Anglia, unde si-a realizat lucrarea de doctorat si metadoctorat. Tezele si subiectele stiintifice abordate in acesti ani au fost concentrate pe studiul mecanismului de functionare si recuperare/plasticitatea creierului in ceea ce priveste disfagia dupa un accident vascular cerebral. Alte cercetari au fost realizate cu ajutorul fondurilor primite de la diverse asociatii (ex.: “National Institute of Health Research, NIHR Research for Patient Benefit Parkinson’s UK”). Dr. Michou a contribuit ca si referent stiintific la redactarea a sapte capitole in carti de specialitate din domeniu, face parte din bordul editorial al diverselor Jurnale de specialitate, este coautor si autor a peste 60 de lucrari stiintifice publicate in Jurnale internationale de renume. Detine titlul de “Honorary Research Fellow, GI Sciences, Division of Diabetes, Endocrinology and Gastroenterology, School of Medical Sciences, Faculty of Biology, Medicine and Health, University of Manchester”, este presedintele stiintific al Asociatiei Nationale de Logoterapeuti din Grecia si membru al Diviziei Speciale de interes in disfagie al Asociatiei. Este membru si fost Vice-Presedinte al European Society for Swallowing Disorders (ESSD) si membru al International Association of Logopedics and Phoniatrics (IALP). In present, este asistent profesor la Facultatea de Logoterapie din Patra, Grecia.

Rodica Mureșan

Md, PhD, Presedintele Societații Române de Foniatrie

Președintele Societatea Romȃnă de Foniatrie; Cadru didactic asociat Academia de muzică “Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca; Cadru didactic asociat UBB Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film; Cadru didactic asociat UBB Cluj-Napoca

Dr.Rodica Mureșan este Membru al „International Committee of World Voice Day” şi reprezentantul pentru România al acestui organism internațional, Autor a 2 cărți de specialitate și a peste 25 articole si organizator a numeroase conferințe și cursuri de specialitate

Dr.Rodica Mureșan si-a dedicat activitatea tulburarilor de voce si in ultimii ani, tulburarilor de deglutitie.

Laura Dumbravă

Specialist logoped - New York, USA

Laura Dumbravă este specialist logoped, certificat în deglutiție și tulburări ale deglutiției in cadrul N.Y.U. Langone Medical Center, Rusk Institute of Rehabilitation, New York City, cu experienta pe toate tipurile de pacienti, inclusiv pacienti cu disfagie din Terapie Intensiva.

Din anul 2008, Laura și-a dedicat din timpul liber pentru constientizarea subiectului tulburarilor de deglutitie de catre comunitatea medicala romaneasca, prin discutii individuale cu specialisti din Romania si participarea in calitate de speaker la conferinte nationale si locale. De asemenea, Laura a sustinut numeroase sesiuni de telemedicina cu pacienti din Romania care se confrunta cu tulburari de inghitire.

Laura este de asemenea pasionata de muzica si cantat, precum si despre cum poate fi utilizat cantatul, ca si terapie pentru pacientii cu Parkinson.

Cristina Politi

SLT, MSC REHAB SCI - Patra, Grecia

Cristina Ghemulet Politi este Logoterapeuta, specializata in diagnosticarea si tratamentul vorbirii si tulburarilor de deglutitie din cauze neurologice. Este absolventa a Universitatii din Patra, Grecia, Facultatea de Logoterapie din cadrul Scolii de Stiinte privind Recuperarea Medicala. Este sef al sectiei de logoterapie al Centrului de Recuperare si Reabilitare Olympion, Patra, Grecia, dar si responsabilul stiintific al Centrului particular de Recuperare a problemelor de comunicatie, voce si disfagie – copii si adulti din Patra, Grecia. Este membru al Asociatiei Nationale de Logoterapeuti din Grecia si responsabila a grupului special din cadrul Asociatiei pe probleme de disfagie. De asemenea este membru al Asociatiei Europene pe probleme de disfagie (ESSD-European Society of Swallowing Disorders).

Cu sprijinul:

un site al Asociației Cristi Vasiliu

Registrul Asociațiilor și Fundațiilor

175330459/05.06.2019



Târgu Mureș

C.I.F. 38450479



Telefon: +40 749 282282

email: asociatia.cristivasiliu@gmail.com





IBAN: RO30 BTRL RONC RT04 0883 2001

BANCA TRANSILVANIA TÂRGU MUREȘ